20 Questions and Answers -Current Affairs

Current affairs questions with answers

 

1. Who has been appointed as the new CMD of the India Trade Promotion Organization?

  1. Rajeev Takru
  2. L C Goyal
  3. U U Lalit
  4. S Sudhakar
  5. None of the above

Sol: Option (2)

2. US President renamed the highest mountain peak in North America, Mount Mackinley as –

  1. Teracotta
  2. Tenali
  3. Denali
  4. Diltum
  5. Fracad

Sol: Option (3)

3. Which of the following banks has/have been declared as the Domestically systematic important bank by Reserve Bank of India?

  1. State Bank of India
  2. EXIM Bank
  3. ICICI Bank
  4. HDFC Bank
  5. Both (1) and (3)

Sol; Option (5)

4. The Union government recently released for the Employees’ Pension Scheme 1995 an amount of –

  1. Rs 10000 Cr
  2. Rs 15000 Cr
  3. Rs 20000 Cr
  4. Rs 25000 Cr
  5. Rs 30000 Cr

Sol; Option (3)

5. What is the rate of GDP growth in the country in the April-June 2015 quarter, according to the report of the Central Statistical Office?

  1. 7%
  2. 8%
  3. 7.25%
  4. 7.5%
  5. 7.75%

Sol: Option (1)

6. Which of the following cities is going to host the 2022 Commonwealth Games?

  1. Moscow, Russia
  2. Johannesburg, South Africa
  3. Durban, South Africa
  4. Cape Town, South Africa
  5. Ufa, Russia

Sol: Option (3)

7. SERVIR-Makong project by NASA and US Agency for International Development is focused on monitoring environment in –

  1. Europe
  2. USA
  3. Asia
  4. South America
  5. None of the above

Sol: Option (3)

8. Which of the following e-commerce companies has acquired Reduce Data, a Silicon Valley startup interested in making discovery of desired products online easier?

  1. Flipkart
  2. Amazon
  3. Snapdeal
  4. Jabong
  5. YepMe

Sol: Option (3)

 

9. Who has recently been appointed as the interim Chairman and Managing Director of State-run NTPC?

  1. A K Jha
  2. C S Prasad
  3. D Ojha
  4. Francis Di Costa
  5. None of the above

Sol: Option (1)

10. Who has been appointed as the new director general of Centre for Scientific and Industrial Research (CSIR)?

  1. Maloy Sairaj
  2. Girish Sahni
  3. Tracy Katherine
  4. Naina Lal Kidwai
  5. M S Swaminathan

Sol: Option (2)

11. Which of the following stock exchanges in India has entered into an agreement with Stock Exchange of Mauritius to facilititate cooperation between themselves?

  1. Bombay Stock Exchange
  2. Calcutta Stock Exchange
  3. National Stock Exchange
  4. Multi-Commodity Stock Exchange
  5. National Spot Depositories Exchange

Sol: Option (3)

12. Which of the following regulatory bodies has been merged with Securities and Exchange Board of India in order to create a unified regulator for the securities and derivatives market in the country?

  1. Derivatives Regulatory Body of India
  2. National Forwards Development and Regulatory Authority of India
  3. Forward Markets Commission
  4. National Spot Depositories Association
  5. Stock Market Exchange Authority of India

Sol: Option (3)

13. Which of the following railway zones became the first in the country to eliminate unmanned level crossings?

  1. South Central Railway
  2. Eastern Railway
  3. South Eastern Railway
  4. West Central Railway
  5. Konkan Railway

Sol: Option (4)

14. Where was the SAARC countries’ conference on disaster mitigation held in the first week of September, 2015?

  1. Kathmandu, Nepal
  2. Jakarta, Indonesia
  3. New Delhi, India
  4. Mumbai, India
  5. Kolkata, India

Sol: Option (3)

15. In order to commemorate the golden jubilee of the 1965 Indo-Pak war, the Reserve Bank of India has decided to issue coins of which of the following denominations?

  1. Rs 5
  2. Rs 10
  3. Rs 50
  4. Rs 20
  5. Rs 150

Sol: Option (1)

16. Which of the following organizations does not feature in the order of merit list in SKOCH National Awards 2015?

  1. Haryana Government
  2. IT Department, Government of India
  3. Central Board of Direct Taxes
  4. District Administration, Balaghat
  5. District Administration, Nadia

Sol; Option (5)

17. Which of the following Indian oil firms has bought 15% stake in the Vankor Oil Field from Rosneft Co, Russia?

  1. Indian Oil Corporation
  2. Oil India Limited
  3. ONGC
  4. Bharat Petroleum Corporation Limited
  5. Hindustan Petroleum Corporation Limited

Sol: Option (3)

18. Which of the following Non-government organizations saw its license cancelled by the Government of India because of violation of foreign exchange rules?

  1. Rotary International
  2. Citizens for Peace and Justice
  3. Greenpeace India
  4. Public Litigation Society of India
  5. None of the above

Sol: Option (3)

19. Which of the following places is going to be converted into the spiritual capital of India as announced by the Prime Minster?

  1. Kashi
  2. Bodh Gaya
  3. Haridwar
  4. Amarnath
  5. Varanasi

Sol: Option (2)

20. Adesh Srivastava, who passed away recently due to cancer, was famous for his contribution in the field of –

  1. Painting
  2. Music
  3. Dance
  4. Politics
  5. Administration

Sol: Option (2)

Facebook Comments