**1. A daughter’s age was exactly half the age of her mother ten years back and the current age is exactly 60% of her mother’s age. What is their current age?**

a. 20 & 40

b. 25 & 50

c. 30 & 50

d. 35 & 55

**Option “c” is the correct answer.**

The current age of daughter (Y) is 0.6 of mother’s age (X) Y = 0.6 X.

Ten years back, the age of daughter is half of the age of mother. X-10 = (Y-10) / 2.

Now, from each of the given condition in the age, check which answer options satisfies

both the above condition.

The option “a” 20 & 40 does not satisfy both the condition ((40 ≠ 0.6 * 20) & (20-10 ≠

(40-10) / 2). Similarly, option “c” and “d” also does not satisfy.

**2. Consider that a towel which is in square shape of side 4mm is reduced to 5% of its side. ****What is the percentage change in the area of the towel?**

a. 5%

b. 2.5%

c. 9.75%

d. No change

**Option “c” is the correct answer.**

Area of square of side 4mm = 4 * 4 = 16mm2

Reduction of 5% in the side of the square = 4 – (4*0.05) = 3.8

Area of modified square 3.8mm = 3.8 * 3.8 = 14.44

% change in the area of the towel = 1 – (14.44 / 16 *100) = 9.75

**3. Assume that the average score of the three sections of a class with size 40, 50 and 60 are 30, 35 and 40? What is the combined average score of all the sections?**

a. 30

b. 35

c. 35.67

d. 40

**Option “c” is the correct answer.**

Total score in first section = Average score * No. of students = 40 * 30 = 1200

Total score in second section = Average score * No. of students = 50 * 35 = 1750

Total score in third section = Average score * No. of students = 60 * 40 = 2400

Total number of students = 40 + 50 + 60 = 150

Combined average = (1200 + 1750 + 2400) / 150 = 35.67

**4. Assume that the speed of a boat is stagnant water is 16 kmph while the speed of the stream is about 3.5 kmh. What is the total time taken by the boat to travel across the river of 400 km length and come back to the same point?**

a. 50 kmph

b. 52.3 kmph

c. 52.5 kmph

d. 51.5 kmph

**Option “c” is the right answer.**

The speed in the upstream would be 16 + 3.5 = 19.5 kmph, whereas in downstream it is

16 – 3.5 = 12.5 kmph.

Hence, the total time taken would be (400 / 19.5) + (400 / 12.5) = 52.5

**5. Assuming the day today is Sunday, what would be the day after 301 days?**

a. Monday

b. Tuesday

c. Wednesday

d. Thursday

**Option “c” is the correct answer.**

353 days can be equated to weeks by 353 / 7 = 50 weeks and 3 days. Hence, 3 days after

Sunday would be Wednesday

**6. Assume that the cost of a particular strip of cloth of “b” meters is “a”, then what would be**

**the cost of the cloth of “c” meters?**

a. ab / c

b. ac / b

c. bc / a

d. a/b

**Option “b” is the correct answer.**

Cost of cloth for “b” meters = a, then Cost of 1 meter of cloth = (a / b)

Then, the cost of cloth of “c” meters = c* (a /b) = (ca/b)

**7. What would be the approximate difference in the angle between the hands of the clock, ****when the time in the clock is set at 6.15 and 9.30?**

a. 0

b. 10

c. 15

d. 20

**Option “a” is the correct answer.**

The angle between the hands of the clock when time is 6.15 would be greater than 90’

and again the angle between the hands of the clock when time is 9.30 would be greater

than 90’ again. Hence the difference between the angles in both timings would be 0.

**8. When 3724 / 196 = 19, then what is the value of 372.4 / 19.6?**

a. 19

b. 1.9

c. 0

d. 1

**Option “b” is the correct answer.**

When both the numerator and denominator are divided are 10, and then the resultant

answer should also be divided by 10.

**9. (24 – 18)2 * (40 – 14)3 * (1604 – 1563)2?**

a. 1063629116

b. 1063629236

c. 1053629216

d. 1063629216

**Option “d” is the correct answer.**

(6*6) * (26*26*26) * (41*41) = 36 * 17576 * 1681 = 1063629216

**10. Assume that the product is sold at 240% of the cost. If the cost of the product increased by 20% and the selling price is constant, what would be the profit percentage?**

a. 10.75%

b. 11.76%

c. 12.45%

d. 0%

**Option “b” is the correct answer.**

Assume the cost price = 100, and the profit = 240.

Then the selling price would be Cost price + profit = 100 + 240 = 340

New cost price = 100 + (100 * 0.2) = 120.

Profit = 420 – 120 = 300

Profit Percentage = 300 / 340 = 88.24

**11. The sides of a right angled triangle are in the ratio:**

a. 6:4:3

b. 6:5:4

c. 12:8:4

d. 13:12:5 (√)

**12. The hypotenuse of an isosceles right angled triangle is 12cm. Find its area in sq. cm.**

a. 36(√)

b.48

c. 56

d. 72

**13. Which different from rest of the group?**

a. Circle

b. Square

c. Hexagon

d. Cube (√)

**14. What is the number of divisors of 1008?**

a. 20

b. 24

c. 28

d. 30 (√)

**15. 0.1 is how many times greater than 0.001?**

a. 1

b. 10

b. 100(√)

d. 1000