Quantitative Aptitude – Questions and Answers for Exam Preparation

0
1839

Here is some Questions, answers with details solution, candidate who are preparing for Exam, should solve all these questions and answers, read our all posts

A daughter’s age was exactly half the age of her mother ten years back and the current age is exactly 60% of her mother’s age. What is their current age?

  1. 20 & 40
  2. 25 & 50
  3. 30 & 50
  4. 35 & 55

Option ‘3’ is the correct answer.
The current age of daughter (Y) is 0.6 of mother’s age (X) à Y = 0.6 X.
Ten years back, the age of daughter is half of the age of mother. X-10 = (Y-10) / 2.
Now, from each of the given condition in the age, check which answer options satisfies both the above condition.
The option ‘a’ 20 & 40 does not satisfy both the condition ((40 ≠ 0.6 * 20) & (20-10 ≠ (40-10) / 2). Similarly, option ‘c’ and ‘d’ also does not satisfy.

Consider that a towel which is in square shape of side 4mm is reduced to 5% of its side. What is the percentage change in the area of the towel?

  1. 5%
  2. 2.5%
  3. 9.75%
  4. No change

Option ‘3’ is the correct answer.
Area of square of side 4mm = 4 * 4 = 16mm2
Reduction of 5% in the side of the square = 4 – (4*0.05) = 3.8
Area of modified square 3.8mm = 3.8 * 3.8 = 14.44
% change in the area of the towel = 1 – (14.44 / 16 *100) = 9.75

Assume that the average score of the three sections of a class with size 40, 50 and 60 are 30, 35 and 40? What is the combined average score of all the sections?

  1. 30
  2. 35
  3. 35.67
  4. 40

Option ‘3’ is the correct answer.
Total score in first section = Average score * No. of students = 40 * 30 = 1200
Total score in second section = Average score * No. of students = 50 * 35 = 1750
Total score in third section = Average score * No. of students = 60 * 40 = 2400
Total number of students = 40 + 50 + 60 = 150
Combined average = (1200 + 1750 + 2400) / 150 = 35.67

Assume that the speed of a boat is stagnant water is 16 kmph while the speed of the stream is about 3.5 kmh. What is the total time taken by the boat to travel across the river of 400 km length and come back to the same point?

  1. 50 kmph
  2. 52.3 kmph
  3. 52.5 kmph
  4. 51.5 kmph

    Option ‘3’ is the right answer.
    The speed in the upstream would be 16 + 3.5 = 19.5 kmph, whereas in downstream it is 16 – 3.5 = 12.5 kmph.
    Hence, the total time taken would be (400 / 19.5) + (400 / 12.5) = 52.5

Assuming the day today is Sunday, what would be the day after 301 days?

  1. Monday
  2. Tuesday
  3. Wednesday
  4. Thursday

Option ‘3’ is the correct answer.
353 days can be equated to weeks by 353 / 7 = 50 weeks and 3 days. Hence, 3 days after Sunday would be Wednesday

Assume that the cost of a particular strip of cloth of ‘b’ meters is ‘a’, then what would be the cost of the cloth of ‘c’ meters?

  1. ab / c
  2. ac / b
  3. bc / a
  4. a/b

Option ‘2’ is the correct answer.
Cost of cloth for ‘b’ meters = a, then Cost of 1 meter of cloth = (a / b)
Then, the cost of cloth of ‘c’ meters = c* (a /b) = (ca/b)

What would be the approximate difference in the angle between the hands of the clock, when the time in the clock is set at 6.15 and 9.30?

  1. 0
  2. 10
  3. 15
  4. 20

Option ‘1’ is the correct answer.
The angle between the hands of the clock when time is 6.15 would be greater than 90’ and again the angle between the hands of the clock when time is 9.30 would be greater than 90’ again. Hence the difference between the angles in both timings would be 0.

When 3724 / 196 = 19, then what is the value of 372.4 / 19.6?

  1. 19
  2. 1.9
  3. 0
  4. 1

Option ‘2’ is the correct answer.
When both the numerator and denominator are divided are 10, and then the resultant answer should also be divided by 10.

(24 – 18)^2 * (40 – 14)^3 * (1604 – 1563)^2?

  1. 1063629116
  2. 1063629236
  3. 1053629216
  4. 1063629216

Option ‘4’ is the correct answer.
(6*6) * (26*26*26) * (41*41) = 36 * 17576 * 1681 = 1063629216

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY